Σεμινάριο Τροχού | 23-24 Φεβρουαρίου 2018

Μαθήματα Κεραμικής

 • 14/03/2018
 • Not categorized
 • Posted by
 • Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σεμινάριο Τροχού | 23-24 Φεβρουαρίου 2018

Η Κατερίνα Λατούφη παρουσίασε το Bauhaus στις Κεραμικές Μορφές τον Μάρτιο. Αν και το Bauhaus δεν θεωρείται κίνημα τέχνης, επιρέασε πολύ το σύγχρονο desigh και φυσικά την αρχιτεκτονική , την γλυπτική σε όλα τα υλικά, τη μόδα , την ζωγραφική την κεραμική το κόσμημα και το θέατρο.

Συγκεκριμένα το σημαντικό αυτό αρχιτεκτονικό θα λέγαμε κίνημα ξεκίνησε αρχικά στην σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική σχολή που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε στην Γερμανία από τον Βέλγο ζωγράφο και αρχιτέκτονα Henry Clement Van de Velde ο οποίος την διηύθυνε μέχρι το 1919. Αργότερα διόρισε διάδοχό του, τον Walter Gropius .

Η σχολή λειτούργησε σε τρεις διαφορετικές πόλης της Γερμανίας. Στη Βαϊμάρη από την ίδρυσή της έως το 1925, στο Ντεσάου  έως το 1932 και στο Βερολίνο έως το 1933, υπό την διεύθυνση των Walter Gropius, Hannes Meyer και Mies van der Rohe αντίστοιχα.

Ο Walter Gropius διευθυντής της σχολής από το 1919 έως το 1928, πρέσβευε το δόγμα «Τέχνη και τεχνολογία, [...]

Προσφορά στην κεραμική

8 μαθήματα προσφορά

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ με το εργαστήριο ελευθέρων σπουδών
Μαθήματα κεραμικής για αρχάριους και προχωρημένους σε ειδική τιμή προσφοράς!!!.
Ελάτε σε επαφή με την μαγική τέχνη της κεραμικής δημιουργώντας όμορφα χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα με απλούς τρόπους. Χρωματισμούς με μπατανάδες και υαλώματα. Θερμοκρασία 1200C…και εισαγωγή στον τροχό !!!.

ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΟΛΗΣ 2010 155ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ 2008 149
Διδάσκουν: Marilena Mihopoulou και Dimitris Dielas
8 τρίωρα μαθήματα κάθε Πέμπτη 11.30-14.30 από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο μόνο 160 ευρώ (-20%)
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6937484487 και μέσω του mail της ιστοσελίδας www.mathimatakeramikis.gr

Σεμινάριο γλυπτικής κεραμικής

Κατασκευή γλυπτικής φόρμας μεγάλου κλίμακας

ΕΙΔΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ !!!
με την καθοδήγηση του γλύπτη Altin Paceli και της κεραμίστριας Marilena Mihopoulou

Scan-150325-0009 copy
Δηλώστε συμμετοχή σ΄αυτό το ιδιαίτερο σεμινάριο τεχνικών κατασκευής γλυπτικής φόρμας μεγάλης κλίμακας (μέχρι 75 cm μονοκόμματο και μέχρι 150 μέτρο σπονδυλωτό). Ανθρώπινες φιγούρες, και κεφάλια, αφαιρετικές φόρμες, πυθάρια κλπ
11 τρίωρα μαθήματα. Κάθε Πέμπτη 6-9μμ από 1η Απριλίου- τέλος Ιουνίου
Συμμετοχή περιορισμένη. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6937484487 και στο mail της ιστοσελίδας www.mathimatakeramikis.gr

ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΟΛΗΣ 2010 1641

Στο τμήμα Κλασσικής Γλυπτικής στις Κεραμικές Μορφές, ο δάσκαλος γλύπτης Αλτίν Πατσέλης έδειξε στους μαθητές της πως μπορούμε να δημιουργήσουμε γύψινο καλούπι ώστε να έχουμε την δυνατότητα αντιγράφου και πολλαπλότητας  καθώς και αλλαγή των χαρακτηριστικών του στο αντίγραφο.

Εν αρχή κάναμε ραφή γύρω από το κεφάλι και πίσω από τα αυτιά. Τοποθετούμε κατά μήκος της ραφής πλαστικά πλακίδια για να χωρίσουμε το κεφάλι σε δύο κομμάτια. Τα πλακίδια πρέπει να είναι το ένα πολύ κοντά στο άλλο και να μην αφήνουν κενό μεταξύ  τους. Μπορούν να τοποθετηθούν και μεταλλικά αλουμινένια πλακίδια.

Γύρω από το αυτί μπαίνει μακαρόνι πηλού για να ακολουθήσει την κυρτότητα του αυτιού και του λαιμού

Πως φτιάχνουμε τον γύψο

Σε μια λεκάνη βάζουμε νερό μέχρι την μέση. Πασπαλίζουμε τον γύψο σε όλη την έκταση του νερού χωρίς να ανακατεύουμε. Όταν ο γύψος αρχίζει να φαίνεται από κάτω από το νερό τότε είναι αρκετός. Καλό είναι να φοράμε γάντια και μάσκα να μην [...]

 • 03/02/2016
 • Not categorized
 • Posted by
 • Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΛΥΦΟΤΗΤΑ

Πολλά είναι τα υλικά που βοηθούν στις μονώσεις ώστε να μπορέσουμε να απομονώσουμε μέρος του υλικού για παιχνίδια χρώματος και υφές. Εδώ στις Κεραμικές Μορφές πειραματιζόμαστε κάθε χρόνο με ένα αγαπημένο υλικό, την γομαλάκα .Η ρητίνη της γομαλάκας παράγεται από ένα έντομο της οικογένειας των Αφιδών που εκκρίνει ένα προστατευτικό υλικό για να καλύψει τα κλαδιά στα οποία σταθμεύει.

ΓΟΜΑΛΑΚΑ ΞΗΡΗ

Η ρητίνη της γομαλάκας στο εμπόριο την βρίσκουμε σε μορφή λεπτών φύλλων, σε χρώμα ξανθοκόκκινο.
Διαλύεται σε οινόπνευμα, στα αλκαλικά διαλύματα και σε άλλους διαλύτες, καλύτερα όμως στο μπλέ οινόπνευμα που είναι δυνατότερο. Στην αγιογραφία χρησιμοποιείται σαν στερεωτικό του χρυσού αλλά και σαν χρώμα στην επιπλοποιία καθώς και σαν μονωτικό από τους υδραυλικούς την πιο παλιά εποχή.

Άπλωμα της γομαλάκας

ΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Πυροδοχείο - sagar box
 • 03/02/2016
 • Not categorized
 • Posted by
 • Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Το πυροδοχείο ως αναγωγική τεχνική είναι η πιο εύκολη και προσιτή αναγωγική τεχνική σε οξειδωτικό φούρνο. Το πως εξασφαλίζεις αναγωγική ατμόσφαιρα δηλαδή καύση του οξυγόνου είναι προφανές από το όνομά της. Χρειάζεσαι ένα καλά κλεισμένο δοχείο και οργανικά υλικά για να κάνουν την καύση του οξυγόνου. Κεραμικό φυσικά. Ένα πυροδοχείο λοιπόν. Αυτό το εξασφαλίζεις φτιάχνοντας ένα κεραμικό κουτί με καπάκι που να χωρά το ή τα αντικείμενα που θέλουμε να αναγάγουμε ή απλά χρησιμοποιώντας μια γλάστρα και για καπάκι μία πυρόπλακα. Άλλοι καλύπτουν τα κεραμικά τους με αλουμινόχαρτο πασπαλισμένο εσωτερικά με οργανικά υλικά.

Θειικό κοβάλτιο, χλωριούχος χαλκός (γαλαζόπετρα), χλωριούχος σίδηρος κλπ

Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε πηλό χωρίς shamotte για πιο λείο και φίνο αποτέλεσμα των αντικειμένων μας. Το πρώτο ψήσιμο καλό είναι να γίνει μέχρι 900 βαθμούς το πολύ. Αλλοι το κάνουν και [...]

Κινήματα Τέχνης

Σεμινάριο για το Art and Craft Movement
 • 03/02/2016
 • Not categorized
 • Posted by
 • Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κινήματα Τέχνης

Φέτος στις Κεραμικές ο Μορφές ξεκίνησε σειρά παρουσιάσεων και ανάλυση των κινημάτων τέχνης εισάγοντας τα σεμινάρια αυτά στο γενικότερο πρόγραμμα για όλους τους μαθητές. Συγκεκριμένα η Κατερίνα Λατούφη – αρχιτέκτων- παρουσίασε ήδη το πρώτο κίνημα του Art and Craft, κίνημα που επηρέασε την αρχή της σύγχρονης έκφρασης με την βιομηχανική επανάσταση.

“…Το κίνημα αυτό ήταν μία αντίδραση στην ανέμπνευστη ομοιομορφία της μαζικής αναπαραγωγής, που έφερε η βιομηχανική επανάσταση. Ιδρυτική μορφή του ήταν ο άγγλος αναμορφωτής, ποιητής και σχεδιαστής Γουίλιαμ Μόρις. Μαζί με μία ομάδα από σχεδιαστές, κατασκευαστές, διακοσμητές, αρχιτέκτονες και ζωγράφους ίδρυσε την εταιρεία Morris, Marshall, Faulkner & Co, με σκοπό οι εφαρμοσμένες τέχνες να ξαναβρούν την ποιότητα και το πνεύμα που είχαν οι συντεχνίες των μαστόρων του Μεσαίωνα.

Η «εταιρεία» λειτουργεί ως κολεκτίβα καλλιτεχνών, με τους ζωγράφους να φτιάχνουν σχέδια τα οποία αναπαράγουν εξειδικευμένοι τεχνίτες: χειροποίητα αντικείμενα από μέταλλο, κοσμήματα, ταπετσαρίες, υφάσματα, έπιπλα, βιβλία, βιτρό. Πολλά από τα σχέδια αυτά αναπαράγονται ώς σήμερα σε υφάσματα [...]

  Back to top