Κινήματα Τέχνης
- 06/04/2016
- Not categorized
- Posted by marilena
- Leave your thoughts
Η Κατερίνα Λατούφη παρουσίασε το Bauhaus στις Κεραμικές Μορφές τον Μάρτιο. Αν και το Bauhaus δεν θεωρείται κίνημα τέχνης, επιρέασε πολύ το σύγχρονο desigh και φυσικά την αρχιτεκτονική , την γλυπτική σε όλα τα υλικά, τη μόδα , την ζωγραφική την κεραμική το κόσμημα και το θέατρο.
Συγκεκριμένα το σημαντικό αυτό αρχιτεκτονικό θα λέγαμε κίνημα ξεκίνησε αρχικά στην σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική σχολή που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε στην Γερμανία από τον Βέλγο ζωγράφο και αρχιτέκτονα Henry Clement Van de Velde ο οποίος την διηύθυνε μέχρι το 1919. Αργότερα διόρισε διάδοχό του, τον Walter Gropius .
Η σχολή λειτούργησε σε τρεις διαφορετικές πόλης της Γερμανίας. Στη Βαϊμάρη από την ίδρυσή της έως το 1925, στο Ντεσάου έως το 1932 και στο Βερολίνο έως το 1933, υπό την διεύθυνση των Walter Gropius, Hannes Meyer και Mies van der Rohe αντίστοιχα.
Ο Walter Gropius διευθυντής της σχολής από το 1919 έως το 1928, πρέσβευε το δόγμα «Τέχνη και τεχνολογία, μία νέα ενότητα» γιαυτό και ενδιαφερόταν κυρίως για την ένταξη του καλλιτέχνη στο κοινωνικό σώμα, υποστηρίζοντας τη μετατόπιση της σχολής προς τον βιομηχανικό σχεδιασμό.
Το Bauhaus ήρθε ώς αντίδραση και ρήξη με τις παραδοσιακές φιλοσοφίες και κυρίως με αυτή της βιομηχανικής επανάστασης. Ήρθε περισσότερο ως φιλοσοφία ζωής και εφάρμοσε την φιλοσοφία στην καθημερινή προσέγγιση. Έδωσε ολοκληρωμένες προτάσεις στον σχεδιασμό της ζωής του ανθρώπου από το κτίριο που θα μένει και θα δουλεύει μέχρι και τα έπιπλα που θα κάθετε τα σκεύη που θα χρησιμοποιεί κλπ
Το περίφημο 3F δηλαδή Forms Follows Function βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της με την χρήση σίδερου γυαλιού και άλλων υλικών σε όλες τις εκφάνσεις που έδινε η τότε τεχνολογία την δυνατότητα.
Ο μεταλλικός σωλήνας βρίσκει χρήση στα έπιπλα, η εξωστρέφεια στο σχεδιασμό δίνει την δυνατότητα να δημιουργηθούν κτίρια με μεγάλα ανοίγματα και το φως να περιβάλει και εσωτερικά τους τοίχους.
Μεταξύ των πρώτων που δίδαξαν στη σχολή ήταν οι ζωγράφοι Johannes Itten , Lyonel Feininger , Paul Klee και Wassily Kandinsky , καθώς και οι γλύπτες Gerhard Marcks και Oskar Schlemmer.
Αργότερα η σχολή μεταφέρθηκε στο Ντεσάου, πόλη περισσότερο προοδευτική και βιομηχανική. Το κτίριο της σχολής στο Ντεσάου, καθώς και οι κατοικίες των δασκάλων που σχεδίασε ο Walter Gropius , αποτέλεσαν την επιτομή της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στη Γερμανία και κατατάσσονται στα σημαντικότερα κτίρια του 20ού αιώνα.
Τρία ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος. Απλότητα, λειτουργικότητα και χρηστικότητα, πάντα όμως με το χαρακτηριστικό σχεδιασμό
με γεωμετρία και χρωματισμό.
Η σχολή είχε οργανωμένο τμήμα κεραμικής τέχνης με εντυπωσιακά αποτελέσματα
Μόδα και σύγχρονος επιρεασμός της
Θέατρικο κουστούμι και ο Ντέιβιντ Μπαουι φορώντας σχέδιο επηρεασμένο
Τέλος γνωρίσαμε τρείς σύγχρονους κεραμίστες που σαν απόγονοι κεραμιστών του Bauhaus επηρεάστηκαν και αυτοί με την σειρά τους