ΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΛΥΦΟΤΗΤΑ

Γομαλάκα
  • Not categorized
  • Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΜΟΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΛΥΦΟΤΗΤΑ

Πολλά είναι τα υλικά που βοηθούν στις μονώσεις ώστε να μπορέσουμε να απομονώσουμε μέρος του υλικού για παιχνίδια χρώματος και υφές. Εδώ στις Κεραμικές Μορφές πειραματιζόμαστε κάθε χρόνο με ένα αγαπημένο υλικό, την γομαλάκα .Η ρητίνη της γομαλάκας παράγεται από ένα έντομο της οικογένειας των Αφιδών που εκκρίνει ένα προστατευτικό υλικό για να καλύψει τα κλαδιά στα οποία σταθμεύει.

ΓΟΜΑΛΑΚΑ ΞΗΡΗ

Η ρητίνη της γομαλάκας στο εμπόριο την βρίσκουμε σε μορφή λεπτών φύλλων, σε χρώμα ξανθοκόκκινο.
Διαλύεται σε οινόπνευμα, στα αλκαλικά διαλύματα και σε άλλους διαλύτες, καλύτερα όμως στο μπλέ οινόπνευμα που είναι δυνατότερο. Στην αγιογραφία χρησιμοποιείται σαν στερεωτικό του χρυσού αλλά και σαν χρώμα στην επιπλοποιία καθώς και σαν μονωτικό από τους υδραυλικούς την πιο παλιά εποχή.

Άπλωμα της γομαλάκας

Το απλώνουμε με πινέλο λεπτές ή φαρδύτερες γραμμές πάνω στην επιφάνεια και πάντα σε υμήσκληρο- leather hard αντικείμενο. Όταν το υλικό τραβήξει, τρίβουμε απαλά και επαναληπτικά με τη βοήθεια νωπού σφουγγαριού το κεραμικό, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί μέρος του πηλού από το σώμα εκείνο που δεν έχει το μονωτικό .

Η γομαλάκα περασμένη σε σχέδιο

Η γομαλάκα καίγεται στο καμίνι και το κεραμικό μας χρωματίζεται με κατά προτίμηση όχι πηκτά υαλώματα για να μην καλυφθούν οι αναγλυφότητες.

Μαριλένα Μιχοπούλου

Σφουγγάρισμα γομαλάκας

 

κεραμίστρια

Back to top