Τρόποι αναπαραγωγής γλυπτού
Γύψινο καλούπι- 22/02/2016
- Not categorized
- Posted by marilena
- Leave your thoughts
Στο τμήμα Κλασσικής Γλυπτικής στις Κεραμικές Μορφές, ο δάσκαλος γλύπτης Αλτίν Πατσέλης έδειξε στους μαθητές της πως μπορούμε να δημιουργήσουμε γύψινο καλούπι ώστε να έχουμε την δυνατότητα αντιγράφου και πολλαπλότητας καθώς και αλλαγή των χαρακτηριστικών του στο αντίγραφο.
Εν αρχή κάναμε ραφή γύρω από το κεφάλι και πίσω από τα αυτιά. Τοποθετούμε κατά μήκος της ραφής πλαστικά πλακίδια για να χωρίσουμε το κεφάλι σε δύο κομμάτια. Τα πλακίδια πρέπει να είναι το ένα πολύ κοντά στο άλλο και να μην αφήνουν κενό μεταξύ τους. Μπορούν να τοποθετηθούν και μεταλλικά αλουμινένια πλακίδια.
Γύρω από το αυτί μπαίνει μακαρόνι πηλού για να ακολουθήσει την κυρτότητα του αυτιού και του λαιμού
Πως φτιάχνουμε τον γύψο
Σε μια λεκάνη βάζουμε νερό μέχρι την μέση. Πασπαλίζουμε τον γύψο σε όλη την έκταση του νερού χωρίς να ανακατεύουμε. Όταν ο γύψος αρχίζει να φαίνεται από κάτω από το νερό τότε είναι αρκετός. Καλό είναι να φοράμε γάντια και μάσκα να μην το αναπνέουμε. Μεταφέρουμε ένα μέρος της ποσότητας σε μικρότερο μπωλ και τότε μόνο ανακατεύουμε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε, γιατί αμέσως μετά θα αρχίσει να πήζει.
Με ένα πινέλο περνάμε το γλυπτό μας παχύ στρώμα γύψου δύο φορές σε όλες τις λεπτομέρειες. Το καλούπι δεν πρέπει να είναι πολύ παχυ. Στην ένωση γύρω από τα πλακίδια και το μακαρόνι δημιουργούμε ένα παχύτερη και φαρδύτερη πατούρα για να προστατευθούν οι άκρες όταν το βγάζουμε αργότερα.
Περνάμε πρώτα το μπροστινό μέρος του κεφαλιού σε όλες τις λεπτομέρειες και αφού στεγνώσει συνεχίζουμε πίσω. Αφού στεγνώσει στο φαρδύ μέρος στην στεφάνη, κάνουμε ενγκοπές – κλειδιά για να ξέρουμε που θα κουμπώσει το μπροστινό με το πίσω μέρος.
Βρέχουμε τζίβα μαλλί με γύψο και το τοποθετούμε στα εύθραυστα σημεία όπως μύτη και στόμα και λαιμό. Άλλη επιλογή είναι να εφαρμόσουμε υαλωίνες για αντοχή στις ραφές.
Περνάμε το στεφάνι με σαπούνι πράσινο αραιωμένο με νερό και μετά παραφινέλαιο.
Αφού στεγνώσει αφαιρούμε τα πλακίδια και διαχωρίζουμε τα δύο μέρη του καλουπιού με προσοχή, βάζοντας κόντρες στην ένωση και κτυπώντας ελαφρά αποχωρίζετε το ένα από το άλλο μέρος.
Ο πηλός που κολλάει μέσα στο καλούπι αφαιρείται με προσοχή να μην βλάψει τον γύψο.
Στο τέλος του μαθήματος με έκπληξη ανακαλύψαμε την δύναμη και το θαύμα του φωτός και της σκιάς που δίνει όγκο στο κενό δημιουργώντας διάσταση εκεί που δεν υπάρχει!!!!