Τρυπώνοντας στα εργαστήρια των αρχαίων ελλήνων

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μία ξεχωριστή έκθεση ξεκίνησε από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ελάτε να μπούμε στα εργαστήρια των αρχαίων, να δούμε πως έφτιαχναν όσα θαυμάζουμε σήμερα στα μουσεία μας και όσα διδασκόμαστε στις σχολές τέχνης.

Ειδικοί τεχνίτες, καλλιτέχνες και αρχαιολόγοι συνεργάζονται έχοντας κοντά τους και πρωτότυπα έργα. Πολλές οι ειδικότητες που συμμετέχουν στο ευφυέστατο αυτό πόνημα. Κεραμίστες, αργυροχρυσοχόοι, γλύπτες, χαλκουργοί όλοι οργανώνουν κανονικά εργαστήρια και δημιουργούν μπροστά στο κοινό έχοντας βοηθό τους εργαλεία όμοια με της εποχής εκείνης. Τρεις οι ενότητες των εργαστηρίων :Κεραμική, Μαρμαροτεχνία και Μεταλλοτεχνία.

ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΤΡΟΧΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΤΡΟΧΟΣ

 

Της Κεραμικής, θα φιλοξενεί αρχαία αγγεία και πήλινα ειδώλια μαζί με το «Το εργαστήριο της Αθηνάς», το «ζωντανό εργαστήριο» με τον τροχό κεραμικής, τον πηλό, ημιτελή αγγεία, εργαλεία του αγγειογράφου που ζωγράφιζε τα αγγεία κλπ

 

 

 

Κατεργασία Μετάλλου

Κατεργασία Μετάλλου

Της Μεταλλοτεχνίας, παρουσιάζονται  αρχαία αντικείμενα από μέταλλο καθώς και επεξηγηματικά σχέδια για τους αρχαίους τεχνίτες, τα εργαστήρια και τις τεχνικές κατασκευής.  Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενείται το «Το εργαστήριο του Ηφαίστου», το «ζωντανό εργαστήριο»  με τις εγκαταστάσεις και τα εργαλεία των τεχνιτών (αμόνια, σφυριά, καλέμια, αντίγραφα αντικειμένων κλπ).

 

 

Γλυπτική μαρμάρου

Γλυπτική μαρμάρου

Της Μαρμαροτεχνίας, θα παρουσιάζονται  κυκλαδικά ειδώλια καθώς και μαρμάρινα κλασικά γλυπτά αλλά και το «Το εργαστήριο του Δαιδάλου», το «ζωντανό εργαστήριο» με τους πάγκους των γλυπτών, τα εργαλεία, τα προπλάσματα και τα ημιτελή μαρμάρινα έργα.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη τις ώρες λειτουργίας του μουσείου.

Τα ζωντανά εργαστήρια θα λειτουργούν τις παρακάτω ημέρες και ώρες ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να προσέρχονται οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν:

Μαρμαροτεχνία «Το εργαστήριο του Δαιδάλου»

11-12 Φεβρουαρίου: 15.00-20.00

13-15 Φεβρουαρίου: 12.00-17.00

Συμμετέχουν: Επαμεινώνδας Βενιέρης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Γιάννης Παπαδάτος

Κεραμική «Το εργαστήριο της Αθηνάς»

18-19 Φεβρουαρίου: 15.00-20.00

20-22 Φεβρουαρίου: 12.00-17.00

Συμμετέχουν: Θωμάς Κοτσιγιάννης, Νίκος Μπαμιατζόγλου, Νίκος Παπαδημητρίου

Μεταλλοτεχνία «Το εργαστήριο του Ηφαίστου»

25-26 Φεβρουαρίου: 15.00-20.00

27-29 Φεβρουαρίου: 12.00-17.00

Συμμετέχουν: Άκης Γκούμας, Δημήτρης Αλεξάνδρου, Νίκος Παπαδημητρίου

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκος Παπαδημητρίου

Μαριλένα Μιχοπούλου

κεραμίστρια

 

Leave comments

Back to top