Δέκα έλληνες εικαστικοί στην Βενετία

Open Art Code Group εικαστική έκθεση στη Βενετία

Δέκα έλληνες, σημαντικοί εικαστικοί, ταξίδεψαν και εκθέτουν έργα τους στην Βενετία, σε συνεργασία με την Ιστορικό τέχνης και τεχνοκριτικό Έμμυ Βαρουξάκη. Στα πλαίσια του καρναβαλιού της πόλης εκθέτουν δίνοντας την δυνατότητα στο κοινό να θαυμάσει έργα, ζωγραφικής, γλυπτά, βίντεο, φωτογραφίες και εικαστικές εγκαταστάσεις. Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, εγκαινιάστηκε η έκθεση του Open Art Code Group. Θα διαρκέσει μέχρι και 20 Φεβρουαρίου, στην καρδιά του πολιτιστικού κέντρου της Βενετίας, στο ιστορικό κτίριο Palazzo Cavalli Franchetti. 

Οι Έλληνες εικαστικοί που συμμετέχουν είναι: Ανδρέας Δεβετζής – Μίνα Κορδαλή – Νίκη Μιχαηλίδου – Δήμητρα Μουτζούρη – Μαρία Μουριάδου – Φωτεινή Οθωναίου – Άσπα Παπαλεξανδρή – Κατερίνα Σωρούλα – Παντελής Χανδρής – Γιάννης Ψυχοπαίδη

Η Ιστορικός Τέχνης και Τεχνοκριτικός κα Έμμυ Βαρουξάκη, έχοντας επιμεληθεί και προβάλλει στο εξωτερικό έργα πολλών και καταξιωμένων Ελλήνων εικαστικών, σημειώνει για την έκθεση: papalexandrh
Η έκθεση αυτή γίνεται για να επιβεβαιώσει την πολιτιστική όσμωση μεταξύ Ελλάδας – Βενετίας και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ δύο αμφιθαλών πολιτισμών μέσω της βυζαντινής και νεώτερης παράδοσης. Η μέχρι σήμερα ύπαρξη της Ελληνικής κοινότητας Βενετίας στην περιοχή του San Zaccaria, ο ναός του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων , το Βυζαντινό Ινστιτούτο και το Ελληνικό Προξενείο παραμένουν ως σήμερα μάρτυρες της ματιάς της Βενετίας προς τις πόρτες της Ανατολής. Ο μεγάλος Γκρέκο εδώ πρωτοήρθε απο την γενέτειρά του Κρήτη ως μαθητής του Τιτσιάνο.

Έργο της Μίνας Κορδαλή

Έργο της Μίνας Κορδαλή 

Πολλοί σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες ήρθαν να εκθέσουν επί έτη στη Μπιενάλε της Βενετίας με επιτυχία, λάτρεψαν την πόλη των καναλιών κι έμαθαν να περιπλανώνται μέσα της.Ακόμα κι αυτές τις τελευταίες μέρες που τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη σείσθηκαν από την οικονομική λαίλαπα , η επιθυμία της επιστροφής στη Βενετία είναι μια αδιάπτωτη τάση ,την οποία δείχνει αυτή η έκθεση.
Η Ελλάδα πάντα θα εμπνέει την Ευρώπη και τη Βενετία έστω και αν  απασχόλησε με τα εσωτερικά της προβλήματα όχι πάντα πολύ θετικά το διεθνή τύπο. Πάντα η Ελλάδα είναι μέρος της ιστορίας της Ευρώπης.
SEMPRE LA GRECIA”

 

Leave comments

Back to top