Κινήματα Τέχνης
- 10/01/2016
- Δραστηριότητες
- Posted by marilena
- Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κινήματα Τέχνης
Φέτος στις Κεραμικές Μορφές ξεκίνησε σειρά παρουσιάσεων και ανάλυση των κινημάτων τέχνης. εισάγοντας τα σεμινάρια αυτά στο γενικότερο πρόγραμμα για όλους τους μαθητές. Συγκεκριμένα η αρχιτέκτων Κατερίνα Λατούφη παρουσίασε ήδη το πρώτο κίνημα του Art and Craft, κίνημα που επηρέασε την αρχή της σύγχρονης έκφρασης με τη βιομηχανική επανάσταση.
«…Το κίνημα αυτό ήταν μία αντίδραση στην ανέμπνευστη ομοιομορφία της μαζικής αναπαραγωγής, που έφερε η βιομηχανική επανάσταση. Ιδρυτική μορφή του ήταν ο Άγγλος αναμορφωτής, ποιητής και σχεδιαστής Γουίλιαμ Μόρις. Μαζί με μία ομάδα από σχεδιαστές, κατασκευαστές, διακοσμητές, αρχιτέκτονες και ζωγράφους ίδρυσε την εταιρεία Morris, Marshall, Faulkner & Co, με σκοπό οι εφαρμοσμένες τέχνες να ξαναβρούν την ποιότητα και το πνεύμα που είχαν οι συντεχνίες των μαστόρων του Μεσαίωνα.
Η «εταιρεία» λειτουργεί ως κολεκτίβα καλλιτεχνών, με τους ζωγράφους να φτιάχνουν σχέδια τα οποία αναπαράγουν εξειδικευμένοι τεχνίτες: χειροποίητα αντικείμενα από μέταλλο, κοσμήματα, ταπετσαρίες, υφάσματα, έπιπλα, βιβλία, βιτρό. Πολλά από τα σχέδια αυτά αναπαράγονται ως σήμερα σε υφάσματα και έπιπλα.
Το κίνημα Arts & Crafts ανύψωσε τη χειροποίητη δημιουργία και είχε σκοπό τη σύζευξη «καλών» και «εφαρμοσμένων» τεχνών. Επηρεάστηκε από τις σοσιαλιστικές ιδέες του τεχνοκριτικού και καλλιτέχνη Τζον Ράσκιν, που υποστήριζε ότι ο άνθρωπος πρέπει να επιδιώκει «όχι τη συσσώρευση πλούτου, αλλά τις πιο απλές απολαύσεις, όχι την περιουσία, αλλά τη βαθύτερη εσωτερική ικανοποίηση, να εκτιμά πάνω από κάθε ιδιοκτησία την αυτοδιάθεσή του, να τιμά τον εαυτό του στην άδολη υπερηφάνεια και τη νηφάλια επιδίωξη της ειρήνης». Από Ελευθεροτυπία 13 Ιανουαρίου 2016 http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=140685
Παρουσιάστηκε η ιστορική προσέγγιση, αρχιτεκτονική επιρροή, σχεδιασμοί κοσμημάτων, επίπλων και φυσικά κεραμικής στην Αγγλία και σε άλλες χώρες εκείνη την περίοδο. Μετά την ολοκλήρωση του κινήματος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη δουλειά δύο σύγχρονων εικαστικών. Του γλύπτη ANISH KAPOOR και της TΙΝΑ VLASSOPOULOS.
Μαθητές μας από τις δύο σχολές ήρθαν στον Κεραμεικό και παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις με πολύ ενδιαφέρον. Κάποιοι προσπάθησαν να επηρεαστούν από αυτό το κίνημα και να σχεδιάσουν κάποιες φόρμες με τις λιτές γραμμικές φόρμες του κινήματος.Το δεύτερο σεμινάριο θα αφιερωθεί στο κίνημα του BAUHAUS κατά τις αρχές του Φεβρουαρίου 2016.
Η Κατερίνα Λατούφη είναι αρχιτέκτωνας και διδάσκει στο Συν Άπειρο θεωρία κινημάτων και σχεδιασμό κοσμημάτων.